daan roosegaarde

Hoge bomen vangen veel wind. De laatste jaren is Daan meer dan welke andere kunstenaar in Nederland ook in het nieuws geweest. Daan Roosegaarde maakt furore met kunst die zowel technisch hoogstaand is als prachtig om te zien én te beleven. En alsof dat nog niet genoeg is maakt hij er zijn missie van om werk te maken waar de wereld mee geholpen is. Zo ontwikkelde hij folie die zou kunnen helpen virussen uit de lucht te filteren, lampen die gewas in groei stimuleren en de zogenaamde ‘Smog Free Tower’.

Project ‘Grow’

Deze duizendpoot en cultureel ondernemer was te gast in het veelbekeken ‘Zomergasten’, hield meerdere ‘Ted Talks’ en werd geïnterviewd voor ‘College Tour’. Dat laatste optreden was geen onverdeeld succes. De redactie van het programma had wat filmpjes van mensen opgenomen die kritiek hadden op Daan. Daar werd hij live in het programma mee geconfronteerd. Hij was zichtbaar aangedaan en stopte het programma. Een recensent het schreef het volgende over die uitzending:

Bij Daan Roosegaarde draait alles om Daan Roosegaarde. Hij is een echte narcist”, waren enkele van Filemons woorden over de tijd dat hij met Daan studeerde aan de kunstacademie. Daan moest ook kritiek incasseren van Tracy Metz, directeur van het John Adams Institute, die zei dat zijn werk steeds meer ‘een showelement’ bevat. Daar bovenop kwam de opmerking van professor Bob van Orsem van de TU Delft, die stelde dat Roosgaarde goede sier maakt met uitvindingen die niet van hem zijn. Die vielen bij Daan in het verkeerde keelgat en hij liep vervolgens gefrustreerd de zaal uit.

Kortom, de meningen zijn verdeeld. Is Roosegaarde de Da Vinci van nu of is hij een charlatan?