lourens alma tadema

Naast groten der aarde zoals Winston Churchill en admiraal Horatio Nelson ligt er ook een Nederlander begraven in de St. Paul’s Cathedral in Londen. Zijn uitvaart werd bezocht door vertegenwoordigers van zowel en Britse als Nederlandse koningshuis. Een buitengewone eer voor een jongen die in Nederland niet eens werd toegelaten tot de kunstacademie. Het leven van Sir Lawrence Alma Tadema, want over hem hebben we het, begon bepaald niet als een sprookje.

Tadema was een schilder in de klassieke traditie maar maakte van zijn schilderijen buitengewoon weelderige en soms ronduit sexy ‘ogenstrelers’. Daarbij maakte hij weliswaar studie van de oudheid (hij kreeg wel eens het verwijt dat zijn schilderijen een museumcatalogus leken) maar nam ook de vrijheid om zijn eigen fantasieën over verre oorden te botvieren. Zijn schilderijen hebben veel invloed gehad op hoe mensen in Europa dachten dat er in de Oudheid of in Egypte uitzag.

Tadema’s exotische schilderijen lieten de Londenaren in het regenachtige Engeland smullen. Hij ontving de high-society van London regelmatig in zijn grotendeels marmeren show-atelier (in zijn echte atelier kwam geen bezoek). In de gezelligheid van het moment werd dan ook gelijk zaken gedaan. Slim!