banksy

Heeft hij geen voornaam? Vast wel, maar dit is het enige dat we van hem weten. En dat hij in Engeland woont. En dat hij graffiti maakt. Die razend populair is. Zonder te onthullen wie hij is heeft ‘Banksy’ zichzelf succesvol in het oog van de media gespeeld. Heb je even? Hier komt het lijstje:

 1. In de London Zoo klom hij in het pinguïngebied. Hij schilderde er We’re bored of fish op de muren in twee meter hoge letters.
 2. In Bristol Zoo schreef Banksy een boodschap in het olifantenhok: I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring.
 3. Maart 2005: Banksy plaatste zijn werken ongezien in het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum, en het American Museum of Natural History, alle in New York.
 4. Mei 2005: Banksy schilderde een primitieve rotstekening waarop een menselijke figuur is afgebeeld terwijl deze een winkelwagentje voortduwt. Het lukte hem het schilderij ongezien op te hangen in het British Museum in Londen. Na ontdekking voegde het museum het schilderij toe aan de permanente collectie.
 5. Augustus 2005: Banksy schilderde negen werken op de Palestijnse zijde van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden, waaronder een schilderij van een ladder die helemaal tot bovenaan de muur doorloopt en een schilderij waarin kinderen een gat graven door de muur.
 6. Juni 2006: Banksy schilderde een naakte man hangend uit het raam van een slaapkamer op een muur in het centrum van Bristol.
 7. Augustus/september 2006: Banksy verving ongeveer 500 exemplaren van Paris Hiltons debuut-cd, in 48 verschillende winkels in Groot-Brittannië. Op de cd’s die hij er voor terug plaatste stonden zijn eigen kunstwerken en remixes van Danger Mouse. De nummers op de cd droegen namen als “Waarom ben ik beroemd?”, “Wat heb ik bereikt?” en “Waarom besta ik?”. Nog voor de winkels de cd’s konden verwijderen waren er al verschillende gekocht door klanten. Op veilingwebsites zijn sommige exemplaren voor £750 verkocht.
 8. September 2006: Banksy hield een tentoonstelling genaamd ‘Barely Legal’, aangeprezen als een “three day vandalised warehouse extravaganza” in Los Angeles. In de tentoonstelling figureerde ook een goud-roze levende olifant.
 9. September 2006: Banksy verkleedde een opblaasbare pop als Guantanamo Bay-gevangene en plaatste de pop bij een attractie in het Disney-themapark in Anaheim, Californië. Hierdoor werd zelfs een achtbaan, waarbij de aangeklede opblaaspop in de buurt stond, stilgezet.
 10. Oktober 2013: Banksy liet een onopvallend verkoopkraampje neerzetten in de buurt van Central Park, New York, waar hij gestencilde afdrukken te koop aanbood voor $60 per stuk. De meeste mensen liepen er zonder aarzeling voorbij. Uiteindelijk werden een paar werken voor in totaal $420 verkocht (werkelijke waarde naar schatting $225.000).
 11. Augustus 2015: Banksy opent een “anti-pretpark”, Dismaland genaamd, als parodie op Disneyland.
 12. Juni 2018: in Parijs worden verschillende graffiti-tekeningen aangetroffen. Het is niet bevestigd dat Banksy daadwerkelijk de maker van de tekeningen is omdat hij geen handtekening zet onder zijn muurschilderingen. Deskundigen zijn het er over eens dat de kleuren, de manier van tekenen en de gebruikte symbolen erg lijken op de stijl die Banksy altijd gebruikt.
 13. In oktober 2018 werd het schilderij ‘Banksy’s Girl With Balloon’ bij het Londense veilinghuis Sotheby’s geveild. Direct na het moment dat de veiling werd afgehamerd bij £1.042.000,- (€1.185.000,-) werd de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen gesneden door een papiervernietiger die de kunstenaar in de lijst verborgen had.De bieder besloot het schilderij alsnog te kopen. Sotheby’s noemt het het eerste kunstwerk in de geschiedenis dat live is gecreëerd tijdens een veiling.Volgens Banksy’s website was het de bedoeling dat het mechanisme het werk geheel in repen zou snijden.

Dankzij het feit dat we niet weten wie hij is, is Banksy misschien wel de kunstenaar waar het meeste over gepraat wordt!